středa 28. listopadu 2018

CO JE TO SAVE THE DATE A KDY HO POTŘEBUJETE?

Trendy z méně a více vzdálených států k nám díky internetu a snadnému přístupu k inspiraci (například přes Pinterest) pronikají trendy a nebo také tradice a zvyky. Jedním z těchto zvyků je určitě "Save the date" neboli taková předpozvánka na svatbu. 

CO JE TO "SAVE THE DATE"

Save the date je vlastně taková předpozvánka. Většinou oznamuje datum svatby a jejím hlavním účelem je sdělit datum Vaší svatby co nejdříve, aby se podle toho hosté mohli zařídit. Rozeslání může následovat bezprostředně po zásnubách a nebo kdykoliv před samotným svatebním oznámením. Předpozvánky mohou obsahovat také místo a jakékoliv další informace, které si přejete hostům sdělit. Velice praktická je informace o tom, že formální pozvánky budou následovat – aby se hosté neděsili, že neví čas nebo místo. 

A Fabulous Fete: weddings. SAVE THE DATE! Let them know your very special day is coming!

PROČ POSLAT SAVE THE DATE?

Jelikož u nás Save the date není úplně tradiční součástí pozvánky na svatbu, může to někomu připadat zvláštní. Každopádně jsou zde určité situace, kdy je vhodné dát hostům již několik měsíců dopřed vědět o Vaší svatbě. Především se jedná o:
  • Prázdniny;
  • Prodloužené víkendy, kdy si hosté mohou plánovat dovolenou dlouho dopředu;
  • Svatby, na které je potřeba zařídit dopravu dlouho dopředu (například svatba v cizině nebo pokud jsou Vaši hosté cizinci).
Ale důvodů je samozřejmě mnohem více. Například Save the date můžete poslat hostům, u kterých by Vás velice mrzelo, že se na Vaši svatbu nemohli dostavit. 

Save the Date Digital TV1 - com fotos

TIŠTĚNÉ NEBO V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ?

Výroba a tisknutí několik desítek oznámení se nemusí úplně vyplatit, a proto není žádný problém rozeslat tyto předpozvánky v elektronické podobě. Nebo můžete obě varianty zkombinovat a nejbližší rodině a přátelům předat tištěnou verzi a dalším přátelům rozeslat elektrické verze. Navíc, pokud umíte trochu designovat, není žádný problém si je vyrobit sami a nebo si stánout/koupit nějakou šablonu, a tak jejich výroba nemusí zabrat vůbec žádný čas a náklady mohou být také minimální.

Save The Date - Digital

JAK TO NAPSAT ČESKY

V angličtině zní "Save the date" velice dobře a přesně vyjadřuje, co máte udělat – zapamatovat si datum nebo si ho někam zapsat. Jak to ale napsat česky? Při hledání potenicálních překladů jsem našla spousty variant, jako třeba:
  • Zapište si...
  • Zapište si za uši/do kalendáře, ...
  • Svatba bude...
a mé nejoblíbenější, které jsme také použili:
  • Budeme se brát

Co vy a "Save the date"? Chystáte se poslat? Jaký je ten Váš překlad? 

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka