čtvrtek 3. ledna 2019

JAK SESTAVIT SEZNAM SVATEBNÍCH HOSTŮ

Sestavení seznamu svatebních hostů je jeden z nejzákladnějších kroků. Od počtu hlav se totiž odvíjí také cena nebo to, jaké místo si můžete zarezervovat. Proto počítejte s tím, že například na perfektním místě budete muset dělat kompromis – buď Vaše vysněné místo, nebo méně hostů. 

Jak sestavit seznam svatebních hostů
foto Unsplash
Velikost svatby záleží čistě na Vás. Nejmenší možná svatba je v pěti lidech – Vy, svědci a oddávající. Na druhou stranu ale žádná omezení neexistují. Zároveň když někam přijdete s tím, že máte 60 osob, mohou Vám říct, že je to velká svatba a jinde zase, že jste malá svatba. 

Na co je ale potřeba při sestavování seznamu svatebních hostů pamatovat? A jak vůbec začít a postupovat?

Ve chvíli, kdy začnete uvažovat u svatbě, sepište si oba seznam lidí, které byste na svatbě chtěli mít. Pokud se bojíte, že na někoho zapomenete, rozdělte si lidi do několika kategorií. Ty mohou například být: 
  • Nejbližší rodina 
  • Širší rodina 
  • Kamarádi 
  • Spolužáci / kolegové 
  • Ostatní 
Z každé kategorie si zapište všechny, které byste na svatbě chtěli mít. Poté tento seznam porovnejte s partnerem a spočítejte, na jaké jste se dostali číslo. Pravděpodobně bude o mnoho vyšší, než konečné, ale alespoň máte začátek. 
  1. Nad číslem se zamyslete a popřemýšlejte, zda je tento počet hostů reálný z několika ohledů: 
  2. Jaká je vize naší svatby? Zapadá nám toto číslo hostů do naší vize? 
  3. Jsme schopni nalézt místo s takovou kapacitou? 
  4. Jsme schopni tento počet hostů zaplatit? 
  5. Opravdu to jsou lidé, které na svatbě chceme vidět? 
  6. Je poměr obou stran vyrovaný? 
Vraťte se k základním otázkám z Vaší první diskuze o svatbě. Drží se počet hostů Vaší vize? Jinými slovy, proč zvete bratrance z třetího kolene, kterého jste naposledy viděli když Vám byly 4/spolužačku, která se Vám od základní školy nepozvala nebo šéfovou? Pokud to, proč je zvete, odpovídá Vaší vizi, pak jsou v seznamu právem. Pokud je ale zvete z úplně jiného důvodu, klidně je ze seznamu vyškrtněte. 

Kapacita může a nemusí být problém. Pokud je Vaše číslo do 100 lidí, je pravděpodobné, že místo najdete snadno. Pokud ale máte vyhlídnuté místo, kam se více jak 50 lidí nevejde, bude potřeba jednu nebo druhou věc změnit. 

Rozpočet hraje také velkou roli. Svatby jdou samozřejmě udělat levně i draho a na jinou cenu se dostanete v okolí velkých měst a jinou zase na venkově. Z vlastní zkušenosti jídlo a pití v okolí Brna může stát klidně 1000 Kč na osobu. Když připočítáte pronájem a další výdaje, můžete se dostat třeba na 2000 Kč na osobu. Zde už pak to, jestli máte 50 nebo 100 lidí dělá velký rozdíl. 

Tady se vracím k první otázce. Dál se ale sami sebe můžete zeptat, zda všichni, které zvete, chcete opravdu vidět na své svatbě? Možná je zvete jenom proto, že se to sluší, nebo že si někdo jiný myslí, že byste je měli pozvat. Pokud na nějaké takové lidi narazíte, nechte je prozatím v seznamu, ale ještě se k němu párkrát vraťte, abyste si to mohli nechat projít hlavou. 

V neposlední řadě je také potřeba zamyslet se nad tím, jestli je poměr stran vyrovnaný. Svatba je o spojení dvou životů a oslavy lásky. Máte s partnerem na seznamu zhruba stejně rodinných příslušníků? Kde je ta čára v rodině – kdo ještě pozvaný bude a kdo už ne (tato otázka pravděpodobně způsobí několik rozepří v rodině, ale spousta příbuzných se neuvědomuje, že pokud “máte pozvat jednu sestřenici, musíte pozvat nejen všechny své další sestřenice a bratrance, ale také sestřenice z druhé strany a také jejich partnery a děti, a také druhá polovička musí pozvat všechny své sestřenice a bratrance”.) S tímto přístupem se jednoduše dostanete z malé svatby na velkou svatbu, což nemusí být Vaším cílem. Jelikož je toto citlivá otázka, není na škodu se nad tím pořádně zamyslet a být připraven odpovídat na všetečné dotazy příbuzných. 

S předchozí otázkou také souvisí seznam kamarádů a v jakém poměru zvete je. Vhodným pomocníkem může být rozdělení na třetiny – ⅓ členové jedné rodiny, ⅓ členové druhé rodiny a ⅓ kamarádi. U kamarádů se také zaměřte na to, jaká jejich část by měla být společná a kolik budete mít pouze Vašich kamarádů. V neposlední řadě u kamarádů myslete na to, zda budou z celého osazenstva znát alespoň někoho dalšího, jelikož Vy na ně nebudete mít celý den čas. 

Pokud už si vše výše sepsané rozmyslíte, vyvstávají další otázky:
  1. Budete zvát pouze “pozvané” a nebo i jejich polovičky? Nezapomeňte, že pokud někomu řeknete, že si svoji polovičku může přivést, ale někomu jinému už to nedovolíte, určitě se dotazu na toto téma nevyhnete. Nikdy ale není problém si sednou s nejbližšími kamarády a popovídat si o tom, kolik lidí na svatbě budou znát a zda tam tedy “potřebují” i svého partnera. 
  2. Budete zvát děti? Pro někoho toto téma nemusí být aktuální, někdo může mít okolo sebe zase dětí jako smetí. Obě dvě varianty jsou možné a záleží jen na Vás. 
A nakonec taková malá poznámka – nezapomeňte se o pozvaných lidech pobavit i s rodiči, zvláště, pokud svatbu platí nebo na ni přispívají. I oni by měli mít možnost vyjádřit se k seznamu pozvaných a třeba i také někoho přidat.

Jak sestavit seznam svatebních hostů k uložení na Pinterest:



Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka