sobota 26. ledna 2019

3 ZPŮSOBY, JAK POJMOUT ZASNOUBENÍ JAKO PŘÍPRAVU NA MANŽELSTVÍ

Ihned po zasnoubení přijde na pořad dne plánování svatby – datum, kde to bude, koho pozvete... Svatba se stane středobodem vesmíru a období zasnoubení je příprava na svatbu. Se snahou mít tu nejlepší svatbu, se ale často zapomíná na to, že čas zasnoubení se může využívat i jinak – jako příprava na manželství. Přecijenom svatba trvá jenom jeden den, zatímco manželství je na celý život.



Ještě nemluvím z vlastní zkušenosti, ale věřím tomu, že manželství není jednoduché. Životy, zájmy, a cíle jednoho člověka se spojí do dvou, a ne vždycky se bude směr, kterým se společný život páru ubírá, zamlouvat oběma. Co tedy můžete jako pár udělat, abyste se během zásnub připravili nejenom na svatbu, ale také na manželství?

Plánujte společně

V mužské části společnosti existuje stigma, že muž by se vlastně neměl chtít ženit. Svoji část (požádání o ruku) už si odbyl, tak ať se teď stará nevěsta. Nevěsta se této role obvykle ráda ujímá, a už od prvního dne začíná plánovat, kde přesně se vezmou a kolik pozvou lidí. A i kdyby se ženich chtěl zapojit do plánování, mezi jeho kamarády se moc těch, kteří s ním budou probírat, jestli bude mít dort červenou nebo modrou barvu, se moc nenajde. A tak se ženich uchýlí raději k tomu, že nad tím mávne rukou a dál se tváří, jako že ho svatba nezajímá. 

Věřím tomu, že muž by měl mít na svatbě stejný podíl, jako žena. Že rozhodování o dni, ve kterém se rozhodnout spojit své životy do jednoho, by nemělo ležet jenom na jednom z nich. Příprava svatby je totiž obyčejné organizování akce. A organizování akce nemuí být vždycky jednoduché. Pravděpodobně se poprvé setkáváte jako "pracovní" pár a Vaše chování pod stresem nebo Váš přístup k věcem může být úplně jiný.

Během přípravy svatby bude jeden chtít na stole lilie a druhý růže. Víte ale, jak reagovat, pokud se na takové věci neshodnete? Výběr by ale neměl ležet jenom na jednom z páru a druhý by neměl být postavený před hotovou věc. Ty "důležité" problémy před svatbou totiž simulují "opravdové" probémy v manželství a umět tyto věci prodiskutovat a dojít ke shodě se Vám bude jistě hodit. 

Poznávejte se

Znáte 36 otázek, po kterých se zamilujete? Pokud jste si je ještě společně neozpověděli, otevřete si láhev vína a udělejte si pěkný večer. Vzájemně si odpovídejte na otázky, doptávejte se, diskutujte a hlavně naslouchejte. Je pravděpodobné, že o svém partnerovi nevíte ještě všechno. 

Dále se pobavte o tom, jakou máte vizi, jaké máte priority, i jaké máte představy a očekávání od života i od manželství. Nezapomeňte jak na velké a podstatné věci, jako je třeba finanční situace a jak s ní naložíte do budoucna. Proberte i takové zdánlivě jasné věci, třeba jestli chcete děti. A určitě se pobavte i o takových maličkostech, jako je třeba to, zda očekáváte, že budete slavit výročí jako Vašeho seznámení, tak svatby.

Na internetu najdete mnoho článků s různými tématy, otázkami a diskuzemi, které byste měli se svým partnerem před svatbou mít. Vyberte si společně to, na čem Vám oběma záleží, a pobavte se o tom. Doba zasnoubení je totiž vhodným obdobím, kdy ještě více poznat svého partnera a která Vám může odkrýt oblasti, o kterých jste předtím neměli ani tušení.

Vzdělávejte se

Na světě existuje mnoho lidí, kteří mají ve vztazích, lidských emocích a psychologii mnohem lepší přehled, než většina z nás. A většina těchto lidí si to nenechává sami pro sebe, ale o své zkušenosti a znalosti se rádi podělí. Naučte se proto během toho, co jste zasnoubení, něco nového o vztazích. Ať už se rozhodnete pro populární knížku a nebo hluboké studium psychologie a mezilisdských vztahů, sdílejte své poznatky se svým partnerem. 

Určitě doporučuji knihu Pět jazyků lásky od Garyho Chapmana. Podvědomě totiž všechny informace obsažené v knize víte, ale je skvělé, když Vám to někdo řekne do očí. Pokud se tedy chcete vědomě stát lepší partnerem v jakémkoliv vztahu, naslouchejte jazykům lásky svým i cizím.

Pokud jste věřící, můžete tento čas strávit duchovní přípravou na manželství. A pokud hledáte ještě stále inspiraci, určitě se podívejte k @moniiiska na instagram. Sdílí tam svoji cestu manželstvím jako věřící pár a oba dva jsou neskutečně inspirativní.

3 způsoby, jak pojmout zasbnoubení jako přípravu na manželství k uložení na Pinterest:




Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka