čtvrtek 10. ledna 2019

JAK VYBRAT TERMÍN SVATBY

Termín svatby bude snad první a nejčastější otázka, kterou budete dostávat, a to již několik hodin po zasnoubení. A není se čemu divit, všichni jsou nadšení a už teď se na Vaši svatbu těší, maminky už pravděpodobně začaly plánovat, co si vezmou na sebe, a jak vyřeší to, že Váš táta na sebe nic nemá. Pokud ale nemáte už vysněný a domluvený termín, může to být zapeklitá otázka. 


Pro začátek si tedy připravte odpověď, že ještě nevíte, a že jste se o tom nebavili. To dá každému najevo, že je na Vás moc rychlý, a vy tak dostanete nějaký čas si o termínu svatby promluvit. Až se tedy začnete domlouvat, vemte si do ruky kalendář a začněte přemýšlet.

Roční období

Roční období je jedno z prvních vodítek, kterého se držet při výběru termínu. Asi máte v hlavě nějakou představu, a pokud ne, určitě si projděte 6 otázek, na které by si měl každý pár odpovědět, než začne plánovat svatbu. Pokud ale vůbec nevíte, může Vám pomoct následující srovnání kladů a záporů při výběru období:

Jaro

Jaro je nádherným časem pro svatbu, zejména pokud plánujete svatbu v přírodě nebo blízko zeleně. Všechno kvete a dělá tak nádherné scenérie třeba pro fotky. Na druhou stranu je potřeba počítat s tím, že v tomto termínu může být ještě zima, zejména v březnu. První teplejší dny přicházejí až okolo 24 března, zatímco v květnu už bývá teplo a občas i vedro. Noci ale ještě zůstávají studené a i přes den může pršet. Na jarní měsíce hosté nemají většinou žádné plány, tudíž se nemusíte bát poslat oznámení jen s několika týdenním předstihem. Svatbu v tomto období si ale rozmyslete, pokud jste alergici – červené oči a usmrkaný nos Vám na kráse nepřidá.

Léto 

Letní měsíce jsou absolutně nejoblíbenějším termínem pro svatbu, a to především pro velký boom venkovních svateb. Od června do září jde být celý den venku a večer je zima jenom v červnu a září. Na druhou stranu je potřeba počítat s tím, že nejen že může být krásné teplo, ale mohou být i obrovská vedra, a proto pamatujte na hodně vody a stínu. Zároveň je potřeba počítat s tím, že zejména letní prázdniny se rychle plní různými dovolenými, a proto je vhodné poslat “Save the date” už s několikaměsíčním předstihem. 



Podzim

Začátek podzimu je šance, že budete mít pěkné počasí, navíc státní svátky nahrávají prodlouženým víkendům, které můžete příjemně využít. Koncem podzimu, kdy už se svatební sezóna blíží ke konci, pravděpodobně také seženete výhodné ceny dodavatelů. Počasí nemusí úplně vždycky vyjít podle Vašich představ, ale teplý, oranžově zabarvený podzim Vám udělá krásnou přírodní kulisu, zatímco studený podzim, a třeba i se sněhem, vyčaruje nezapomenutelnou atmosféru.

Zima

Zimní období je mimo svatební sezónu, což znamená, že můžete počítat s větším výběrem dodavatelů i volných termínů. Fotografové třeba často nabízejí své služby se slevou a všude naleznete spoustu Vánočních nabídek. Na druhou stranu se spousta dodavatelů připravuje na novou sezónu a tím pádem mohou být také vytížení. Nehledě na to, že Vánoční svátky jsou pro každého velkým šokem, kdy se prakticky svět na několik týdnů zastaví. Pokud se ale rozhodnete pro zimní svatbu, určitě půjdete mimo proud a svatba tak bude mnohem kouzelnější. 

V neposlední řadě se také zamyslete nad tím, jaký je Váš harmonogram během roku. Máte v práci oba dva přes léto volno nebo spíš frmol. Jaké měsíce jsou nejvytíženější a kdy máte zase naopak volno. A jakou míváte během těchto měsíců náladu? Také si vzpomeňte na hosty, nebo alespoň na Vaši nejbližší rodinu, a na jejich časové vytížení během roku.

Den v týdnu 

Po výběru ročního období a měsíce začněte přemýšlet nad tím, jaký den v týdnu byste rádi uspořádali svoji svatbu.

Víkend

Nejčastější je svatba v sobotu – dává všem, včetně Vás, dostatek času na to, aby se na místo dostavili, ale také aby se po ní zregenerovali. V tento den je ale také největší nátřesk u všech dodavatelů. Na druhou stranu neděle je pro mnoho lidí odpočinková a lidé se připravují na další týden, a dovolená hned ze začátku týdne může udělat lidem v kalendáři paseku.

Den v týdnu

Dny v týdnu jako termíny svatby jsou čím dál tím populárnější. Zejména se jedná o čtvrtek, který je nejen že levnější, než víkendy, ale zároveň dává lidem možnost svatbu si pořádně užít a pak mít ještě víkend k dohnání restů a regeneraci. Pokud hledáte co nejlevnější variantu, určitě o dnech v týdnu zapřemýšlejte, protože těch je přece jen o mnoho více, než dnů během víkendu.

Datum 
Pokud věříte v magii čísel nebo máte to své kouzelné datum vybráno už několik let dopředu, nebojte se začít s organizací jak nejdříve to půjde. Populární data, jako je například 11.11, mohou být u mnoha dodavatelů velmi brzy rezervována. Pokud Vám ale na datu nezáleží, nebojte se s ním hýbat tak, jak potřebují nejvýznamější dodavatelé – jinými slovy, pokud Vaše vysněná venue má jeden jediný volný termín, asi budete muset vzít ten.

Denní doba

Tady už zacházím moc do podrobností, ale můžete i zapřemýšlet nad tím, jestli chcete tradiční obřad v 11:00 nebo se vrhnout do něčeho méně tradičního – třeba večerní a nebo i ranní svatby. Je vhodné také přemýšlet o možném počasí, například letní svatba ve 12:00 nemusí být vzhledem k obvyklým vedrům nejideálnější.

Jak vybrat termín svatby k uložení na Pinterest: 



Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka