pondělí 4. února 2019

JAK VYBRAT SVATEBNÍHO FOTOGRAFA

Vybrat svatebního fotografa by mělo být Vaší prioritou hned po stanovení termínu svatby a výběru místa. Dobří svatební fotografové mají totiž plno klidně i 12 měsíců dopředu. Jak ale vybrat fotografa, který Vám udělá Vaše vysněné svatební fotografie?


Kde začít s výběrem svatebního fotografa


Především je důležité si říci, že dokonalé svatební fotografie se budou lišit u každého člověka. Co se líbí jednomu, připadá druhému jako naprostý kýč, a naopak. To ale může platit i v páru. Nejlepší je tedy si sednout každý sám k počítači, a buď na instagramu nebo Pinterestu si poukládat svatební fotky, které se Vám líbí. Poté se podívejte na výběr toho druhého a porovnávejte. Co je na nich podobného a v čem se liší? Zkuste společně vytvořit finální výběr fotografií, který se Vám oběma líbí. Nezapomeňte ale, že se nedíváte na obličeje nebo šaty, ale na to, jakým způsobem fotograf fotí – jak pracuje se světlem, zda volí pózy nebo jakou volí finální úpravu. 

Až budete mít nějaký přehled o tom, které fotografie se Vám oběma líbí, nezapomeňte si tento výběr uložit. Může posloužit i Vašemu vybranému forografovi jako inspiraci a umožní Vám se lépe poznat a sladit očekávání. 

Kde hledat


Hledání svatebních fotografů je v dnešní době téměř až nadlidský úkol. Já jsem začala s hledáním hlavně na instagramu. Procházela jsem profily fotografů, které se mi líbily, a procházela jsem lidi, které sledují, a mezi nimi hledala další podobné fotografy. Všechny, co se mi jenom trošku líbili, jsem si zapsala do tabulky, a napsala si k nim nějaké základní informace, jako třeba webové stránky. 

Můžete také hledat pomocí jednoduchého vyhledávání na internetu, tímto způsobem ale najdete spoustu fotografů, kteří se Vám možná nebudou líbit. Vhodné je to ale zejména v případě, kdy hledáte fotografa ve specifické oblasti, protože ne všichni fotografocé jsou za Vámi ochotí dojet po celé ČR a nebo třeba i Evropě. 

Dále můžete fotografy hledat na mnoha různých stránkách. Já jsem nakonec toho našeho našla na MyWed založené českou svatební fotografkou. Většina fotografů uvadí také své sazby, takže se můžete více zorientovat a hledat ve Vámi přijatelné katergorii. 



Jak je to s cenami

Cena svatebního fotografování se může pohybovat v nejrůznějších částkách. Dnes je obvykle focení na celý den, které se může vyšplhat kamkoliv mezi 5 000 Kč a 25 000 Kč. Samozřejmě, že záleží na tom, jak zkušeného fotografa hledáte, jaké dělá fotografie, kolik jich dodá, kolik s Vámi stráví času a mnoho dalšího. Proto, pokud plánujete mít fotografa na svatbě po celou dobu, připravte si spíše více, než méně financí. 

Co poté, co si vyberete?


Jakmile najdete několik fotografů, kteří se Vám líbí, napište jim email. Ideálně byste se měli domluvit na osobní schůzce nebo alespoň na Skype, kde si promluvíte o náležitostech, ale také se seznámíte jako lidi. Jedná se totiž o jednoho z mála lidí, kteří budou na svatbě přítomni úplně od rána až do večera a kteří s Vámi budou sdílet téměř úplně všechny okamžiky. Proto si musíte s fotografem sednout i lidsky, aby Vám jeho přítomnost byla příjemná. 

Na schůzce se nezapomeňte zeptat na otázky, které Vám pomůžou se rozhodnout. Například:
  • jak vypadá jeho pracovní styl na místě, jakým způsobem se během dne angažuje nebo projevuje, umí lidi vést při focení, aby fotky vypadaly dle domluvy
  • jestli může poskytnout další ukázky práce
  • jestli zná Vámi zvolené místo na svatbu, zda už tam někdy fotil
  • jaké informace od nás bude potřebovat před svatbou a v jakém časovém horizontu
  • poskytuje pouze online galerii nebo i tištěné fotky
  • jak vypadá smlouva, jaké jsou podmínky, co v případě, že se svatba přesune nebo zruší, co se stane pokud nám to zruší on sám, zda je možné domluvit se na přesčasu a jaké jsou pro něj sazby
  • poskytuje nějaké další služby, například představební focení
  • vyjednává o Vašem termínu v této chvíli ještě s někým dalším, případně kdy mu musíte dát vědět své rozhodnutí
a mnoho dalších otázek. Po schůzce si sedněte s partnerem a nechte si projít hlavou, jak na Vás jako člověk působil. Obvykle totiž bude potřeba zaplatit zálohu co nejdříve. Pokud budete mít tu možnost, potkejte se s více fotografy, abyste si udělali představu o Vašich možnostech. 

A dál?

Nakonec se už jen stačí domluvit na dalších krocích, tedy kdy si dáte zase vědět a domluvíte se na dalším postupu. Obvykle nebude třeba se s fotografem spojit dříve než pár týdnů před svatbou, kdy mu dáte vědět harmonogram a další informace. 


Štítky:

Komentáře: 2:

V 5. února 2019 v 18:22 , Blogger Fotograf Martin Holik řekl...

Skvěle napsanej článek :-) Ještě bych doplnil položku "kde hledat" o FB skupiny se svatební tématikou. Odtamtud ke mně chodí hodně nevěst na doporučení - jsou tam nevěsty, které už měly svatbu a radí těm nastávajícím. Je to taky bezva zdroj informací.

 
V 12. února 2019 v 12:13 , Blogger Unknown řekl...

Pěkně napsané. Z druhé strany jako fotograf můžu dodat, že už všechny tyto otázky znám a klienti se ani nemusí ptát, protože jim všechno povím sám :-) Důležité je, aby obě strany věděly, do čeho jdou, a šly za stejným cílem. Osobně bych ještě dodal, že je dobré vidět ukázky celých svateb od rána do večera, ne jen některé vybrané "nej" fotky.

 

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka